Schüsslerova sůl Calc phos, BIOMINERAL D6®, barva - královská modrá, číslo 2

Hydrogenfosforečnán vápenatý, CaHPO4

Metabolismus bílkovin a vápníku. Důležitá sůl pro dělení buněk, růst, silné kosti, zdravou kostní dřeň a zuby. Dětská sůl - podpora ve fázi intenzivního růstu

Růstová fáze dětí, těhotenství a kojení. Pomáhá při hubnutí, rekonvalescenci po těžké nemoci, nechutenství a pomalém růstu u dětí. Zmírňuje svalové napětí, ztuhlé svaly, ztuhlé trapézy.

NEJČASTĚJŠÍ PŘÍPADY POUŽITÍ:

 V závorce je uvedena i vhodná kombinace několika solí:

Močové kameny a písek (teplo a Mag phos - při bolestech, Nat mur - současně je třeba zvýšit pitný režim, Nat phos - odkyselení).

 Osteopenie, osteoporóza (Silicea - těžší formy, Zincum). Rachitida (vitamin D).

Zlomeniny (Silicea). Křeče končetin (Mag phos - as akutní lék, Cuprum - křeče z nervových příčin). Tetanický syndrom (Mag phos). Hypertonie kosterního svalstva, ztuhlé trapézové a krční svaly, šíje. Skřípání zubů, sevřená čelist, napjaté žvýkací svaly (Zincum). Tachykardie, zrychlený puls. Svalová slabost (Ferr phos, Kali phos). Meteosenzitivní artritida, pocity na chlad v kloubech, bolest kloubů před změnou počasí. Meteosenzitivní bolesti hlavy, bolesti hlavy z nátlaku na cvičení (např. u školáků), bolesti hlavy ze ztuhlosti trapézových svalů. Podpora paměti a učení (Mag phos, Kali phos, Ferr phos). Rozpouštění vápenatých usazenin - močové kameny, kalcifikace v kloubech, cévách atd. Bolesti při růstu kostí u dětí (Calc fluor, Silicea), období intenzivního růstu u dětí. Nechutenství s úbytkem hmotnosti (dospělí) nebo zpomalení růstu (děti), podvýživa (Zincum). Odmítání mateřského mléka, problémy s trávením mateřského mléka, časté zvracení mateřského mléka. Nesnášenlivost potravin, bolest bolesti břicha (dieta, Nat phos - sůl na odkyselení a podporu trávení a tvorby žaludeční kyseliny, Nat sulph - detoxikace jater a tlustého střeva). Alergie (Nat mur, Zincum, Mag phos). Histaminová intolerance (Mag phos, Zincum, Cuprum, Nat mur). Biochemické tonikum, interkurentní (přidružený) prostředek, rekonvalescence po dlouhých a těžkých onemocněních s úbytkem hmotnosti. Zpomalený chrup, opožděný uzavření fontanel. Těhotenství a kojení - prevence zubního kazu. Tvrdnutí břicha a křeče končetin v těhotenství (Mag phos jako akutní lék - horká magnézie). Snížený počet krvinek, trombocytopenie, leukocytopenie, erytrocytopenie. Velká ztráta krve, závažná menstruace (Ferr phos). Vynechání menstruace u sportovkyň a velmi hubených dívek.

Noční pocení, menopauza (Nat mur, Mag phos, Iodum). Polypy (omezení živočišných bílkovin ve stravě, Nat phos). Zubní kaz (Calc fluor, Silicea). Místní otoky, zadržování vody pod kůží a na sliznicích (Nat mur). Nadprodukce průsvitného hlenu v dýchacích cestách, který má konzistenci syrového vaječného bílku - je alergického i nealergického původu (Nat mur).

 Suchost očí a sliznic (Nat mur,Zincum).

 Štěkavý kašel (pokud nestačí Mag phos).

Syndrom neklidných nohou (kromě Mag phos).

Poznámka: Calc phos má synergický účinek s vitaminem D.

TĚLESNÉ PROJEVY:

Meteosenzitivita - přecitlivělost na změny počasí. Bílé skvrny na nehtech nebo na zubech (Zincum). Zvýšený svalový tonus, ztuhlost svalů, "svalový pancíř". Pohyb přináší pocit zlepšení, potřeba neustálého pohybu. Skřípání zubů. Křeče v končetinách, zejména v noci. Pocit jako píchání jehlou a mravenčení v končetinách. Studené ruce a nohy. Chuť na kečup, hořčici a uzených potravin. Nechuť k mléku nebo touha po něm. Chladné a studené nápoje zhoršují. Svalová slabost.

 DIAGNÓZA OBLIČEJE: Voskovitý vzhled kůže, zejména čela a nosu. Výrazné nadočnicové oblouky, kostnatý obličej. Průsvitné, odvápněné zuby, zuby mohou se dokonce rozpadat.