Schüsslerova sůl Nat phos, BIOMINERAL D6® – barva: zelená, číslo 9

Fosforečnan sodný, Na2HPO4 

pH rovnováha: Metabolismus cukrů a tuků. Pomáhá vylučovat kyseliny ledvinami a žaludkem. Sliznice. Podporuje funkci jater, trávení při přesycení organismu (kromě stravy), pomáhá při dyspepsii, bolesti žaludku, gastritidě, potravinové intoleranci a zástavě trávení. Podporuje metabolismus tuků a cukrů. Pomáhá při nepřekonatelné chuti na sladké, zvýšené cholesterolu a triglyceridů, steatózy, tvorby lipomů, chronických zánětů, záněty kloubů, mykózy, ateroskleróza, mastná pleť, chronické akné, zvracení. Žaludeční acidóza a tloustnutí. Podporuje hubnutí souběžně s dietou a pohybu. Je základním prostředkem pro detoxikaci lymfy po nemoci, při vleklých a opakujících se infekcích, při chronicky zvětšených uzlinách, chronicky zvětšené mandle u dětí a chrápání.

NEJČASTĚJŠÍ PŘÍPADY POUŽITÍ

V závorce je uvedena i vhodná kombinace několika solí:

 Trávicí potíže z přetížení, dyspepsie, kyselé páchnoucí stolice a plynatosti, průjmu, poruchy funkce jater a slinivky, bolesti žaludku, špatné trávení (Kali sulph - slinivka, Nat sulph - játra). Nekontrolovatelná chuť na sladké kromě zvýšené hladiny glukózy v krvi tzv. diabetický obraz (Chromium). Chronicky zduřelé lymfatické uzliny, chronický zvětšené lymfatické uzliny, chronicky zvětšené mandle, chrápání, apnoe. (Užívání musí být intenzivní - 8 až 10 tablet denně jako doplněk stravy, Chromium). Zpomalený tok lymfy, Celulitida (Calc sulph, Nat sulph). Odkyselení lymfy po nemoci při v době rekonvalescence, zejména pokud se pacient nemůže z nemoci zotavit, např. z chřipky nebo nachlazení, nemoc se stále vrací (koupel v jedlé sodě). Gastritida, překyselení žaludku, pálení žáhy (Nat mur - hydratace sliznice, Zincum - působí proti zánětu, Calc. phos - tvorba hlenu, Mag phos - stres, elektrický minerál pro vegetativní nervové regulace).

 Poznámka: Pokud žaludek pálí pouze v horní části jícnu, jedná se o suchost sliznic, nikoliv o suchost sliznic. Kyselina, a lékem je pouze Nat mur nebo Calc phos. Mykózy, paraziti, infekce Helicobacter pylori (Silicea). Potravinová intolerance (Nat mur - úprava pitného režimu, Calc phos - zlepšuje metabolismus bílkovin). Steatóza (ztuhnutí) jater (Mag phos) Žlučové kameny, hustá žluč, porucha vylučování žluči (Nat sulph, Mag phos - kolikovité bolesti, zvětšení žlučových cest). Vysoký obsah tuků a cholesterolu v krvi (Nat sulph, Mag phos), redukční diety (užívání musí být intenzivní - 8 až 10 tablet denně). Záněty kloubů, artritida (Kali sulph, Cuprum - protizánětlivé; Nat mur, Calc phos, Silicea – regenerační, regenerace kloubů). Ateroskleróza (Silicea, Zincum). Zvýšená kyselina močová, dna (Nat mur - pitný režim a dieta jsou základními opatřeními). Posiluje oslabené ledviny (Nat mur). Rychlá únava, potřeba životabudičů, např. kávy. Seboroická dermatitida. Plenková dermatitida. Mastná kůže, komedony. Suchá kůže bez tukové vrstvy (Nat mur - voda).

Poznámka: Poměr počtu tablet solí Silicea a Nat Phos je 1 : 2. Silicea může svou schopností evakuace dočasně zhoršit přesycení. Na odkyselovací kúře je vhodné alespoň jednou týdně provést odkyselovací kúru - koupeli (100 g jedlé sody v horké vodě ve vaně a ležení ve vodě po dobu alespoň 40 minut nebo pobyt v termální léčivé vodě). Vnitřně je zdraví prospěšná jedlou sodu používejte pouze krátkodobě při akutních stavech - infekce močových cest nebo překyselení žaludku.

TĚLESNÉ PROJEVY

Kyselá chuť u kořene jazyka po ránu po probuzení nebo častá kyselá chuť v ústech. Zvracení žaludeční kyseliny. Zapáchající plynatost a stolice, průjem s kyselým zápachem a nestrávenou potravou. Kyselý zápach potu. Nekontrolovatelná a náhlá chuť na sladké. Nekontrolovatelná chuť na máslo bez chleba. Nekontrolovatelná a náhlá chuť na moučné potraviny, např. chléb. Náhlé záchvaty hladu, hypoglykémie, potřeba rychle něco sníst, např. chléb nebo malou sladkost.

Potřeba "životabudičů", např. káva pro zvýšení energie.

DIAGNOSTIKA OBLIČEJE

Mastná pleť, mastná T-zóna, komedony, mastný lesk na nose, čele a bradě.